O PROJEKTU

SAMO NEBO NAM JE GRANICA

Bacači sjenki, umjetnička udruga iz Zagreba, u suradnji sa svojim partnerima, „Kulturno umjetničkim središtem“ iz Sinja te „Kulturno prosvjetnim društvom Sloga“ iz Pakraca krajem srpnja 2018. godine započela je provedbu projekta „Samo nebo nam je granica“ financiranog kroz natječaj Umjetnost i kultura 54+ iz programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

Kroz ovaj EU projekt pokrenuli smo inovativnu školu medijskog i filmskog opismenjavanja koju je prošlo 60 polaznika starijih od 54 godine iz tri urbane sredine : Sinj, Pakrac i Zagreb. Medijsko i filmsko opismenjavanje provodimo kroz tri obrazovne razine: početne, napredne i majstorske filmske radionice. Projekt je trajao od srpnja 2018. do lipnja 2019. Ukupna vrijednost projekta bila je 476.864,07 kn.

Nastavno na dugogodišnje edukacijsko iskustvo i prepoznatljivost u radu s profesionalcima (Shadow Casters) te djecom (Frooom!, Šapat zidova, Kiklop) i njihovim medijskim opismenjavanjem, Bacači Sjenki sa svojim partnerskim organizacijama iz područja kulture proširuju svoje obrazovno iskustvo i svoju profesionalnu praksu prilagođuju novoj ciljnoj skupini – osobama starijim od 54 godine, s naglaskom na ljude u mirovini i/ili nezaposlene u toj dobi.

Građani te dobi u velikom dijelu, posebice u manjim urbanim sredinama, danas su slabo digitalno i medijski pismeni i to uglavnom “po nuždi” za razliku od njihove djece i unuka koji su pismeni „po rođenju“. Kroz projekt želimo doprinijeti višoj razini medijske pismenosti u našem društvu posebice u tom segmentu populacije te kroz projekt zbližiti generacije i smanjiti generacijsko nerazumijevanje i jaz. Također, želimo doprinijeti i društvenoj uključenosti građana starije dobi u aktivan dio društva te posredovati boljoj kvaliteti života naše ciljne skupine, osobama starijim od 54 godine, koje usprkos njihovoj zreloj dobi ili statusu umirovljenika mogu doprinijeti svom osobnom razvoju te razvoju svoje zajednice baš kroz medijsko i filmsko opismenjavanje.

Prve radionice programa „Samo nebo nam je granica“ održane su okviru ovog ESF projekta u Zagrebu, Sinju i Pakracu u periodu od studenog 2018. godine do svibnja 2019. godine.

Provedba programa (početnih, naprednih i majstorskih filmskih radionica) u okviru ESF projekta polučila je veliki uspjeh te su, nastavno na dobre rezultate, osigurana sredstva za nastavak provedbe programa u oviru projekta “DKC-HR”

Projekt “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara” provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda.
“Samo nebo nam je granica u Zagrebu, Karlovcu i Puli“
provodi udruga Bacači Sjenki u partnerstvu s Pogonom – zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Savezom udruga Kaoperativa i Savezom udruga Rojca kroz program razmjene suradničkih kulturno-umjetničkih aktivnosti u sklopu projekta “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara”. Sadržaj teksta o projektu “DKC-HR” isključiva je odgovornost Saveza udruga Klubtura.

Drugi ciklus radionica (početna razina) u sklopu projekta “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara” održan je u sljedećim gradovima i terminima:

Zagreb: 30. rujna do 04. listopada 2019. – Pogon (centar za nezavisnu kulturu i mlade), Mislavova 11, Zagreb, od 9:00 do 15:00 sati (osim utorka)

Karlovac: 14. -18. listopada 2019. – KAoperativa, Prostor male scene Hrvatskog Doma, Kurelčeva 4, Karlovac

Pula: 11. – 15. studenog 2019. – Savez udruga Rojc, Dnevni boravak Rojc, Gajeva 3: Pula: 52100

Zbog situacije uzrokovane COVID-19 virusom pokrenuli smo online program
Filmski Labirint“ kroz koji polaznici kroz niz zagonetki i mozgalica kreću u zanimljivu i zabavnu online potragu za filmovima o kojima zajedno s drugim polaznicima i voditeljima raspravljaju fokusirajući se na određeni segment filma poput montaže ili naracije.

Preko poziva Umjetnost i kultura online dobili smo projekt Filmski Labirint (UP.02.1.1.14.0103) ukupne vrijednosti projekta: 316.470,07 kn (iznos koji sufinancira EU: 268.999,56 kn). Projekt traje od 25.5.2022. – 25.5.2023. i korisnik mu je Udruga Bacači sjenki. Više o projektu ovdje ili se obratite Putetelefonom na 01/ 464 0262 ili na e-mail samonebonamjegranica@gmail.com

2023. godine projekt se nastavlja uz podršku Grada Zagreba. Četvrti ciklus radionica održati će se 13. – 17. stdenog 2023. – MOTS Mjesni odbor Trnjansa Savica, V. Ruždjaka 21.

Za prijavu na projekt kliknite ovdje.
Kriterij za prijave: stariji od 54 godine, minimalno srednjoškolsko obrazovanje, a prednost imaju osobe u mirovni i/ili nezaposleni.