MODULI & PROGRAMI

 1. Osnovno medijsko i filmsko opismenjavanje (početne radionice)
 2. Napredno medijsko i filmsko opismenjavanje (napredne radionice)
 3. Majstorske radionice
 4. Film o Filmu
 5. Filmski Labirint

1. Osnovno medijsko i filmsko opismenjavanje (početne radionice):

Na vrlo jednostavan način kroz interakciju s grupom polaznici tijekom početne filmske radionice neposredno uče neke složene stvari npr., uče o planovima, kadrovima, filmskim vrstama, uče kako napisati scenarij, koji su elementi montaže, kako se radi animirani film ili kako napraviti reportažu. U tom se iskušavaju kroz grupni rad! Svaki dan tijekom radionice polaznici gledaju najnovije i antologijske filmove raznih tematika, uče analizirati i gledati film s kritičke strane. Radionica nudi mogućnost proučavanja novih medija te se polaznici iskušavaju u svim onim medijskim sredstvima i sadržajima kojima se služe i zabavljaju današnja djeca. Kroz zanimljiv, dinamičan i praktičan proces upoznavanja s raznovrsnim medijima i tehničkim pomagalima zajamčena je zabava, stvaralački porivi, nova poznanstva, a za nezaposlene ili zaposlene polaznike moguće su nove suradnje ili možda poslovne prilike.

Trajanje radionice: 5 dana, od 9:00 do 15:00. (ili po dogovoru s lokalnim partnerom)

2. Napredno medijsko i filmsko opismenjavanje (napredne radionice):

Na naprednoj radionici polaznici povezuju sadržaje iz početne radionice; sve što se nauči na početnoj povezuje se s iskustvom filmskog i medijskog sadržaja s kojim su se susreli u vremenu između dvije radionice. Tijekom početne radionice polaznici u suradnji s voditeljima izrađuju svoj prvi animirani film u tehnici stop animacija, dok u naprednoj polaznici s voditeljima razvijaju priče koje će pretočiti u dokumentarni, igrani ili eksperimentalni film, a cijelo vrijeme (ako žele), uz pomoć svojih pametnih telefona ili tableta snimaju kratke filmove svega što se oko njih događa. Smišljene priče i scenarije međusobno razmjenjuju i zagovaraju te na kraju, nakon produkcijske pripreme, razvoja scenarija u knjigu snimanja, odabira lokacija i glavnih likova snimaju film i pripremaju ga za montažu.

Trajanje radionice: 5 dana, od 9:00 do 15:00. (ili po dogovoru s lokalnim partnerom)

3. Majstorske radionice:

Majstorske radionice su svaki put drugačije, budući da njihov koncept ovisi o polaznicima i voditeljima. Obično se na majstorskim radionicama voditelji prilagođavaju polaznicima i njihovim interesima iskazanim tijekom prve dvije radionice.

 • Majstorska radionica filmske montaže
  Ova radionica je za one koji svoje filmove žele sami montirati!
  Radionica istražuje pristupe u montaži kroz teoriju i praktičan rad. Polaznici tijekom radionice razvijaju priču, rade knjigu snimanja i snimaju, gledaju primjere te analiziraju sliku, zvuk, ritam, prijelaze i filmske planove, spajaju kadrove sirovog materijala u smislenu cjelinu te kreiraju gotov proizvod u obliku kratkog videa. Polaznici se kroz 5 dana radionice upoznaju s programom za montažu (Premiere pro CC 2018) te u grupama rade na montaži vlastitog materijala.
 • Majstorska  radionica izrada scenarija za kratki igrani film
  Ova radionica je za one koji vole priče, koji priče vole pisati!
  Možda se iz perspektive laika scenaristički posao uzima zdravo za gotovo, scenaristi nisu toliko javno prepoznati za običnog gledatelja koliko redatelji, pa samim tim se odaje dojam da nisu baš toliko ni važni. Činjenica je da se može napraviti loš film s izvrsnim scenarijem, no s lošim scenarijem se ne može napraviti izvrstan film, zar ne?!  Radionicom skrećemo pozornost na scenarij kao jedan od najvažnijih dijelova filma te na velik trud, predanost, preciznost, strast i sve ono što stoji iza scenarističkog posla.Na majstorskoj radionici izrada scenarija za kratki igrani film polaznici dijele svoje priče te kroz vrlo praktičan rad i vježbe polaznici uče kako nastaje scenarij, izvode scene iz scenarija koji nastaju na radionici, raspravljaju na konkretnim primjerima o karakteristikama dobrog i lošeg scenarija, prolaze kroz niz  dramskih vježbi koje pomažu u kreativnom radu i naravno, gledaju filmove povezane s temom. Maksimalan broj polaznika je 5 – ukoliko svaki polaznik radi na izradi vlastitog scenarija.
 • Teme majstorskih radionica mogu biti razne, ovisno o interesu polaznika, poput: gluma u na filmu i u kazalištu, kostimografija, režija na filmu, animirani film, Internet i mediji, pisanje scenarija, VJ-ing…

Trajanje radionice: 5 dana, od 9:00 do 15:00. (ili po dogovoru s lokalnim partnerom)

4. Film o Filmu:

Besplatne filmske projekcije

Program Film o Filmu nastao je kao potreba da se osiguraju zanimljivi filmski i medijski sadržaji u vrijeme između radionica i kao nastavak međusobnog povezivanja polaznika. Osnovna tema i sadržaj su sam film i filmovi o filmu. Projekcije se održavaju jednom mjesečno tijekom kojih se prikazuju filmovi koji se bave filmskim postupcima, metodama, filmskom stvaralačkom etikom. Kroz gledanje filmova i rasprave polaznici saznaju više o filmskoj povijesti i filmskom svijetu razumijevanja ljudskih sudbina, ali i same filmske profesije.  

Trajanje: prvi utorak u mjesecu, od 17:00 do 20:00


5. Filmski Labirint:

Novi i zanimljiv obrazovni program koji online te interaktivno vodi polaznike kroz filmove, njihove analize, web testove, zanimljive poveznice i razgovore.

Svaki polaznik dio Labirinta prolazi sam, a dio zadataka obavlja u suradnji s ostalim polaznicima – kroz participativne online radionice.

Trajanje: tri zajedničke radionice se održavaju jednom tjedno po 2 sata, dok se ostatak programa izvodi samostalno tijekom tjedna. Jedan ciklus Filmskog Labirinta traje ukupno 3 tjedna.

Novi ciklus Filmskog Labirinta se trenutačno planira u 2024.

Više o projektu i prijave: https://bacaci-sjenki.hr/filmski-labirint/