Održane napredne filmske radionice u Pakracu (04. – 08. ožujka 2019.)

Published by Boris on

U tijeku petodnevne radionice polaznici su snimali dokumentarni film “o rastancima” i igrani film “o idiličnom bračnom odnosu u koji nemir unosi otkrivena tajna”…

Nakon održanih početnih filmskih radionica u Pakracu koje smo od 14. do 18. siječnja 2019. proveli zajedno sa našim partnerom KPD „Sloga“, ovaj put smo Hrvatskom domu “Dr. Franjo Tuđman” u Pakracu proveli i naprednu filmska radionicu.

Desetak polaznika iz Pakraca, Lipika i Daruvara okupili su se kako bi nastavili kroz zabavu učiti i promišljati o filmu. Radionice su započele u ponedjeljak 4. ožujka te su trajale do petka 8. ožujka 2019.

Polaznici su do kraja radionice snimili materijal za jedan igrani i jedan dokumentarni film. Naime, cijela radionica zamišljena je kao pravi filmski set. Polaznici tijekom radionice preuzimaju sve potrebne uloge i tako igrajući se postaju filmska ekipa koja zajednički promišlja i dogovara sve potrebno oko scenarija, izrade knjige snimanja, odabira glavnih likova te procesa snimanja svake dogovorene scene. U tom procesu vježbaju kako biti scenaristi, glumci, redatelji, itd. Inspiraciju za scenarije crpe u svojim životnim pričama kojih na radionici ne nedostaje.

Kroz filmski set polaznike su vodile voditeljice radionice, obje iz svijeta filma, Marija Georgiev (redateljica, filmska autorica i snimateljica) te Anita Čeko (dramaturginja, psihologinja i scenaristica), koje su zajedno s polaznicima stvorile vrlo opuštenu i kreativnu atmosferu za zajednički rad i umjetničko stvaranje.