Purple_Rose_Cairo01

FILM O FILMU 02 – Zagreb, 04. siječnja 17h

Filmske klupske večeri koje se bave filmskim postupcima, metodama, filmskim zamkama i mamcima, filmskim autorima, uspjesima i neuspjesima, uglavnom maštanjem, snovima i stvaralačkom etikom.

FILM O FILMU – Pogon – centar za nezavisnu kulturu i mlade, Mislavova 11

Dan radnje: Petak, 04. siječnja, 2019.   Vrijeme radnje: 17-20h

Pozivamo vas na drugu tematsku filmsku večer projekta “Samo nebo nam je granica” čija je osnovna tema i sadržaj sam film i filmovi o njemu. Prikazujemo filmove koji se bave filmskim postupcima, metodama, filmskim zamkama i mamcima, filmskim autorima, uspjesima i neuspjesima, uglavnom maštanjem, snovima i stvaralačkom etikom.

Naša namjera je iznenaditi vas i zabaviti, a kroz razgovor o filmu uvesti vas svaki puta dublje i dublje i dublje u svijet filmske povijesti, svijet razumijevanja ljudskih sudbina, ali i same filmske profesije.

Film koji ćemo ovaj put gledati je igrana ljubavna komedija koja nije dobila niti jednog Oskara iako je bio nominiran za 2, a ovjenčan s preko 14 svjetski vrijednih nagrada i priznanja. Njegov autor dobitnik je 4 Oskara i preko 160 svjetski važnih nagrada i priznanja, a osim filma ima još jednu stvaralačku strast u kojoj nije baš najbolji, ali se zaista trudi i često je upražnjava na radost publike širom svijeta. U svojoj 83. godini upravo priprema svoj 53. film kojeg planira završiti 2020.

Ovaj film bavi se povijesnim trenutkom kad su filmovi zaista bili gotovo jedina sretna okolnost u životima mnogih u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i drugdje u svijetu. Kada stvarnost nije bila nimalo podnošljiva pa su filmovi bili nadomjestak za neimanje životne sreće, imetka, društva i kada su sretni krajevi trajali beskonačno dugo i jedan za drugim. Ovaj također razmatra pretpostavku da filmski likovi nemaju povijest i kontekst i da se njihovo “životno” iskustvo svodi samo na priču koju na filmu žive. Upravo zato bi u nekom “pravom životu” umjesto junaka i heroja postali “ljudi s posebnim potrebama”. I u tim porubima stvarnog i izmišljenog, u tim ivicama i kutevima filmske magije i nesigurne stvarnosti, odvija se ova zanimljiva priča koju želimo podijeliti s vama. Film koji ćemo vam prikazati nije “Mjesec od papira“, koji bismo također rado podijelili jednom s vama.

Share on facebook
Share on twitter
Share on print
Share on email