IMG_0018

World Media Cafe

Polaznici programa „Samo nebo nam je granica“ sudjelovali na World Media Cafe-u

U okviru programa Udruge Bacači Sjenki u Kinu Europa 25. svibnja 2019. održana je moderirana diskusija World Media Cafe tijekom koje se u opuštenoj atmosferi raspravljalo i promišljalo o važnim temama i pitanjima vezanim za medijsko opismenjavanje – Što je medijsko opismenjavanje? U kojoj vezi je s filmskim, informatičkim i informacijskim opismenjavanjem? Koliko je medijsko opismenjavanje odozgo prema dolje direktiva, a koliko odozdo prema gore nužnost? Tko je zapravo kompetentan za provođenje medijskog opismenjavanja? Obuhvaća li termin medijske pismenosti i druge vrste novih pismenosti s kojima se susrećemo u 21. stoljeću? Jesmo li povezani s društvenim mrežama bez cilja, smisla i svjetonazora i kako se tu snalazi i smješta medijsko opismenjavanje: kao “vuk”, kao “Crvenkapica” ili nešto treće?

World Media Cafe inačica je The World Cafe metode u primjeni na medijsku i filmsku pismenost i opismenjavanje tijekom koje se u naizgled neformalnom i nekompeticijskom okruženju ležerno raspravlja i razgovara o važnim društvenim temama…

Rasprava je bila podijeljena na sljedeće teme koje su moderirali renomirani stručnjaci koji se bave filmom, medijima te medijskim, filmskim, informatičkim informacijskim opismenjavanjem:

Mediji i film u školi (suvremeni alati za učenje) – Koji su to dobri primjeri metodologije, praktične i teorijske nastave? Moderator je Uroš Živanović (HAVC).

Mediji u svakodnevnici – Što nam znači filmska kritika, što lažne vijesti, a kako doživljavamo medijsku manipulaciju, sigurnost na Internetu i invaliditet na filmu? Moderatori su Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr, Leali Osmančević, mag. comm., asistentica Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i predstavnica udruge Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i projekta Djeca medija te Veno Mušinović, član udruge Bacači Sjenki i voditelj Frooom! radionica.

Amaterski film – Gledamo li ga kao alat za društvenu angažiranost i uključenost, propitivanje različitih motrišta stvarnosti, provokaciju i inovaciju? Moderator je Vedran Šuvar (Kino Klub Zagreb) autor amaterskog manifesta.

Svaka od tri skupine imala je oko 40 minuta raspravljati pripremljenu temu od strane moderatora nakon čega je uslijedila zajednička rasprava o iznesenim zaključcima svake skupine. Sudionici rasprave bili su polaznici dvije filmske škole Bacača Sjenki: Frooom! filmske škole za djecu i mlade i inovativne filmske škole za polaznike 54+ „Samo nebo nam je granica“ te ostala zainteresirana i stručna javnost. Vrijedno je spomenuti da je na World Media Cafe-u sudjelovao i ravnatelj Hrvatskog audio vizualnog centra (HAVC), gosp Chris Maricich. Svi sudionici pohvalili su inicijativu i mogućnost da se u Hrvatskoj javno raspravlja o medijskoj pismenosti te da javne rasprave i inicijative poput ovog World Media Cafe-a mogu biti mjesto za inovaciju, nove perspektive i zajedničke ideje. Prijedlog je da se u takvoj formi s istom ili širom publikom nastavi djelovati te dublje, češće, otvorenije i hrabrije progovarati i promišljati, kako sa stručnom tako i s najširom javnošću o pitanjima važnim za medijsku, filmsku i informacijsku pismenost.

Share on facebook
Share on twitter
Share on print
Share on email